Ростислав Курдов, председател на Районна фармацевтична колегия – Стара Загора, пред Наблюдател:

Вероятно повечето от вас имат личен лекар, посещават един и същи зъболекар, фризьор, адвокат, счетоводител и т.н. Но имате ли си личен фармацевт? Мнозина сигурно посещават една и съща аптека. Да, но това не е личен фармацевт. В България терминът не е никак разпространен. Фармацевтът не е просто човек, стоящ зад стъклото в аптеката, и подаващ хапчетата и сиропчетата по лекарско или ваше желание. Най-просто казано фармацевтите помагат на пациентите да се чувстват добре. Ролята им  в здравната система всъщност е изключително голяма, но е много по-малко огласявана. Нека да дадем конкретен пример. Да предположим, че вашата баба има киселини. Гледала е реклама по телевизията и ви моли да й вземете от аптеката рекламирания продукт за нейния проблем. Влизате в аптеката и искате продукта. Следват два възможни сценария: 1. Фармацевтът на гише учтиво ви подава опаковката, връща ви ресто и ви пожелава лек ден. Най-често срещания вариант. 2. Фармацевтът ви задава въпроси: за кого е лекарството, приема ли други медикаменти, употребявал ли е преди този продукт. И едва след като получи отговори на тези въпроси, ще ви отпусне лекарството, ще ви каже как да го давате на баба си и ще ви пожелае лек ден. 70% от пациентите въобще няма да позволят на фармацевта да им задава тези въпроси. Но какво ще се случи с баба ви? Пак има няколко възможности: Тя ще изпие хапчето и ще й минат киселините – най-щастливият вариант и по-често срещан. Следващ вариант: баба ви приема лекарства, които взаимодействат с продукта против повишена киселинност в стомаха и е възможно да настъпят усложнения. Колко често се случва това у нас,  никой не знае, защото невинаги усложненото състояние се свързва с приема на допълнителни медикаменти.

Горепосоченият пример отговаря на въпроса каква е ролята на фармацевта. Той най-добре би могъл да ви посъветва кое е най-доброто средство за проблема ви, да ви спести излишни разходи, т.е. да ви помогне да се чувствате по-добре.  Макар у нас държавата да не плаща за избор на личен фармацевт, създайте си го вие. Личният фармацевт е този, който има поглед върху всички приемани от вас медикаменти и хранителни добавки. Защо това е важно? Имате банална хрема с обща отпадналост и температура. Обръщате се към личния фармацевт. Тъй като знае всички лекарства, които сте пили досега, ще ви препоръча най-доброто. Ако се е появил иновативен медикамент,  ще ви го препоръча. Ако сте приемали продукт за определени оплаквания,  но не помните името му, той ще ви го каже.

Възможно ли е на практика всеки в България да си има личен фармацевт? По данни от Български фармацевтичен съюз регистрираните магистър фармацевти са 7408, а населението на страната е 7,128 млн. души. Т.е. на един фармацевт се падат средно 990 души. За сравнение  един личен лекар у нас се грижи за 1680 души. Или – да, в България всеки спокойно може да си има личен фармацевт. Е, аз имам, а вие?

СН. Ростислав Курдов

Страницата подготви Поля ИВАНОВА