СЕРВИЗ "АГРОСИСТЕМА"
бр. 526, страница Агро Наблюдател I
бр. 526, страница Агро Наблюдател II
бр. 526, страница Агро Наблюдател III
бр. 526, страница Агро Наблюдател IV

БАТА АГРО 15 – 19 МАЙ 2023 г.

Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО 15 – 19 МАЙ 2023 г.

   Петнадесетото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО, организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника, ще представи 197 фирми на повече от 34 000 кв.м. изложбена площ на летището в Стара Загора. Форумът ще се проведе от 15 до 19 май. Тази година освен фирми от България и Европа, в изложението ще се представят и фирми от Китай, Индия и Аржентина. Посетителите на БАТА АГРО ще видят официалните вносители на земеделска техника. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. Те ще имат мащабно участие с опитни полета с посеви, които за БАТА АГРО 2023 са обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението. Ще има и демонстрации на селскостопанска техника. В рамките на БАТА АГРО 2023 отново ще се проведе и фермерски пазар. На него гостите и посетителите на изложението ще могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко и други.

   Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – предварително в уебсайта на БАТА АГРО или на място в дните на изложението. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 19 май, е до 14:00 часа.

ЕК НАЛАГА ЗАБРАНА ЗА ВНОСА НА УКРАИНСКО ЗЪРНО

ЕК НАЛАГА ЗАБРАНА ЗА ВНОСА НА УКРАИНСКО ЗЪРНО

Европейската комисия е готова да наложи общоевропейска забрана за внос на зърнени култури от Украйна в пет държави, сред които и България, но с условието е тези страни да отменят своите еднолични забрани за вноса.

   При изпълнено условие общата забрана може да влезе в сила до 48 часа. 

   Това са обсъдили заместник-председателят на Комисията Домбровскис и земеделските министри на България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария. 

   Еврокомисията предлага тази обща забрана да е за пшеница, царевица, слънчоглед и рапица, с възможност за добавянето на още два-три продукта. Засегнатите държави обаче искат този списък да е по-широк. Брюксел ще деблокира и още 100 милиона евро в подкрепа на фермерите в петте страни, които са най-засегнати от спада на цените на селскостопанската продукция заради войната в Украйна.

Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведе до фалит на преработвателни фирми в България

Яни Янев - председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти

   Временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведе до фалит на преработвателни фирми в България. Това е становището на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти (СПРММ), което настоява за спешна среща с президента Румен Радев, служебния министър-председател Гълъб Донев и министрите на земеделието и на икономиката.

   Преработвателната индустрия не може да осигури необходимия слънчоглед само от българския пазар и следващите от това икономически последствия са намаляване на генерирания БВП от сектора, затваряне на предприятия, работа на намален капацитет, намаляване на наетия персонал и пр., заяви Яни Янев, председател на СПРММ. При прилагане на тези ограничителни мерки за по-дълъг период сме изложени на сериозен риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори поради липса на суровина и невъзможност за планиране в стандартния за индустрията 3-месечен период за осигуряване на продукция, обясни Янев                                                                                                                 следва

НАМАЛЯВА ПОГОЛОВИЕТО В МЛЕЧНОТО ЖИВОТНОВЪДТСВО

   Произвежданото у нас мляко намалява, при все че на борсите продължават да се търсят млечни продукти и цената им се увеличава. Животновъдите обаче се оплакват, че не получават заплащане, което покрива себестойността на суровината. За да си покрият разходите по производството на мляко и да остане минимална печалба, производителите искат изкупна цена от 2,80 лева за литър  овче мляко, 1,80 лева за литър краве мляко и 2,50 лева за литър биволско мляко. През февруари 2023 г. изкупната цена на кравето млякото в България е между 80 и 90 стотинки за един литър.

   Секторът на млечното животновъдство е пред рецесия и може да се очакват фалити на фермери или преориентирането им към други бизнеси – казва Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България. Ситуацията в бранша вече се отразява и на храненето на българите.                                                                                                                                              следва

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПОЗЕЛЕНЯВА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ИЗЛИЗАТ НА ЧЕРВЕНО

Цветан Берберов - управител на фирма ГРААЛ

   -В новия програмен период Стратегията за развитие на селските райони следва да влезе в сила през 2023г. Никой обаче до този момент не е правил разяснения по мерките, които ще се финансират, коментира членът на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и управител на фирма ГРААЛ Цветан Берберов. Информацията, до която сме достигали относно предложенията в стратегията, звучи не само обезпокоително, но и застрашително за родното зърнопроизводство. Много повече са  изискванията, отколкото облекченията. Говори се, например, за изисквания за покривност на площите не по-малко от 80%, за задължителни растителни остатъци след жътва. Растителните остатъци са предпоставка за пожари. Коя санкция да си изберем в този случай  – за липса на растителни остатъци или за възникнал пожар. Много стопани „изгоряха“ тази година с огромни глоби за пожари, които не са причинени от тях самите. С една дума – колкото повече позеленява земеделието, толкова повече ние земеделците излизаме на червено.                                                                                                                                         следва

БЪЛГАРСКА АГРАРНА КАМАРА

БЪЛГАРСКА АГРАРНА КАМАРА

  Българска аграрна камара (БАК) бе учредена на 13-ти април в Арбанаси с цел животновъдите и земеделските производители да се обединят и да отстояват общите проблеми на бранша. За председател бе избран Костадин Костадинов. Очаква се браншовите организации да създадат дългосрочни отношения както между тях самите, така и между тях и отделните държавни и европейски институции. Друга основна цел на БАК е да се създаде дългосрочна политика в отрасъл земеделие, която да стабилизира един от основните икономически отрасли на България. Следващата цел е членство в най-голяма европейската земеделска организация – Копа-Коджека, която представлява интересите на своите членове в Брюксел с най-висока представителност в селскостопанския сектор в Европа.

ПО-ГОЛЯМ ОБОРОТ ЗА ПАЗАРА НА АГРОМАШИНИ ПРЕЗ 2023

АГРОМАШИНИ 2023

   Общият индекс на бизнес климата за индустрията на селскостопанските машини в Европа спря няколкомесечния си възходящ тренд. Индексът претърпя серия от резки спадове от началото на руските военни действия в Украйна, но успя да се възстанови, като в момента остава на относително добро ниво, информира Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (СЕМА).

   През март индексът се понижи от +36 до +24 пункта (при скала от -100 до +100 пункта).

   Спадът се дължи основно на по-неблагоприятната оценка на текущата бизнес ситуация. Всяка пета компания споделя, че бизнесът й не върви добре. Това се забелязва в най-голяма степен при фирмите във Франция. Те са по-песимистично настроени по отношение на текущия си бизнес.

   В съответствие с по-критичната ситуация 40% от анкетираните европейски компании очакват спад в новите поръчки през следващите шест месеца, докато само 16% предвиждат по-нататъшен ръст.                                                                                           следва

СЕРВИЗ "АГРОСИСТЕМА"