бр. 541, страница Региони
бр. 536, страница Региони
бр. 533, Стара Загора 5 ОКТОМВРИ, страница 1
бр. 533, страница Поздравителни адреси, страница 1
бр. 533, страница Поздравителни адреси, страница 2
бр. 533, страница Поздравителни адреси, страница 3
бр. 532, страница Регион, страница 1
бр. 532, страница Регион, страница 2
бр. 531, страница Регион, страница 1
бр. 531, страница Регион, страница 2
бр. 530, страница Регион

Котленски килими и български шевици грейнаха върху фасади на сгради в Котел

Фасади на сгради в Котел

Кметът на Община Котел – Коста Каранашев, зарадва всички жители и гости на възрожденския град, с нови артистични стенописи, изобразяващи български шевици и мотиви от котленски килими. Емблематичните за арт-формата изпълнения много бързо се превърнаха в ексклузивно преживяване за всички, които са ги видели. Котленските стенописи, все повече се възприемат като важна част от градската среда, не само като туристическа атракция, но и като галериен артефакт.Идеята на кмета е да превърне Котел в първия град в България, а защо не и в света, с цялостна външна градска концепция, показваща българската шевица и най-известният занаят в региона- килимарството. По нея се работи вече втора година, а работата беше възложена на Станислав Трифонов- Nasimo, „Файн Арт Фекчъри“ ЕООД и „СВЕ СИ АЙ“ ЕООД. Изпълнението на амбициозния проект бе поверено на художника Светлозар Янков–Sve, специализирал се в реализирането на подобен вид обекти. Проектът се финансира от Община Котел и ще остане отворен за предложения  и през следващите години. Тогава, в истинско произведение на изкуството със сигурност ще се превърнат още 10-12 фасади, за които местната администрация вече има разрешение от собствениците. На една от тях ще бъде изобразен и образа на патрона на Котел – Георги Раковски, но за реализирането на намерението, ще се обяви кампания за набиране на средства по време на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим.                                           следва

Васил Едрев, кмет на Айтос:

ГОРДИ СМЕ С ВСЯКО КЪТЧЕ В ОБЩИНАТА

Васил Едрев

  – Г-н Едрев, кои са последните проекти на територията на Община Айтос?

   – През тази година изпълняваме проекти по европейски и национални програми и обекти, планирани в капиталова програма – 2023.

  Един от последните проекти, които приключихме е за благоустрояване и реновация на Спортната зала към стадиона в Айтос”, на стойност 468 621 лв . Айтос има две спортни зали, и двете вече са реновирани и предлагат отлични условия за спорт. Тази година успешно приключи и изпълнението на проект „Вътрешно преустройство на кафе-аперитив в Общинския комплекс „Алея на занаятите”, в Посетителски център. Проектът е във връзка с развитието на туризма на територията на общината и е на стойност  233 507 лева.

  Започнахме реконструкцията на уличното осветление в града, с проект за ул. „Братя Миладинови”, „Софроний”, „Щерю Русев”, „Богориди”, „Вардар”, „Райна княгиня”, „Н. Рилски”, „Дядо Стойно”, „Д-р Павлов” гр. Айтос. Продължаваме с ремонтите на уличните и тротоарните настилки на тези и други градски улици.

  Айтос е една от осемте общини в област Бургас, които изпълняват проект за реконструкция и рехабилитация на подземна инфраструктура и водопроводни съоръжения. Проектът е сред най-мащабните в България с финансиране по ОП „Околна среда“. Общият размер на инвестицията е 459 000 000 лева. Част от него е Проект „Реконструкция на ВиК мрежата на град Айтос“, който се изпълнява през това лято, и е на стойност 9 633 845 лв.                                                                                                                                                                                                                                                        следва

VII ФЕСТИВАЛ НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел

 До началото на Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел остават броени дни. Парк „Изворите“ вече се подготвя да посрещне своите многохилядни гости, затова открехваме леко „завесата“, за да планирате в аванс посещението си на най-пъстрия празник, организиран от Община Котел.                           следва програмата на фестивала

Aнсамбъл „Детелини” и делегация от Община Павел баня са на посещение в Турция

Фолклорен ансамбъл „Детелини” – гр. Павел баня и делегация от Общинска администрация Павел баня

  Фолклорен ансамбъл „Детелини” – гр. Павел баня, и делегация от Общинска администрация, водена от кмета Иса Бесоолу, отпътуваха за гр. Бурса, Турция, където танцьорите ще представят България на 35-ия Международен конкурс за народни танци „Алтън карагьоз”.

  Издръжката на ФА „Детелини” за участие в турнето, пълният престой на състава и транспортните разходи се поемат от Община Павел баня. 27-те танцьори от павелбанският ансамбъл са на възраст между 17 и 28 години и в продължение на шест месеца са се подготвяли за „Алтън карагьоз”.

  Във фестивала тази година, освен България, се представят още 17 държави, сред които са: Сърбия, Русия, Узбекистан, Мексико, Италия, Унгария, Испания, Южна Корея, Хърватия.

  ФА „Детелини” и кметът Иса Бесоолу взеха участие в традиционното за международния конкурс дефиле по улиците на  Бурса, развявайки гордо българския трикольор.

бр. 522, страница Регион