популярна информация

бр. 543, страница Спорт
бр. 541, страница Спорт

БОРИЧКАМЕ СЕ ЗА ВЛАСТ, А НЕ ДА НАПРАВИМ ФУТБОЛА ПО-ДОБЪР

ЕВГЕНИ ЯНЧОВСКИ

     Изтъкнатият футболен специалист Евгени Янчовски е категоричен, че битката за кокала в Българския футболен съюз няма да доведе до нищо добро най-популярния спорт у нас:

     -Типично по български се боричкаме за власт, а не да направим футбола по-добър. Това ни е национална черта. Повечето познавачи фаворизират Димитър Бербатов за нов бос на футбола ни. Той се натиска много повече за този пост. Не влагаше същите усилия на терена, когато беше състезател. Липсва му организационен и управленски опит. Ако иска все пак да управлява футбола, тези неща някой трябва да му ги даде и да го напътства, а той да е само лицето на преден план. На футбола му ни трябва мениджър. Лошото е, че като изключим Борислав Михайлов, всичките му досегашни шефове са все от котилото на БКП. От подобни люде нищо хубаво не може да се очаква.

     Евгени Янчовски отбеляза, че за любимия му Берое е важно да остане в елита:                                следва

ВЪВ ВОЛЕЙБОЛА ВЯРВАТ И МОГАТ ПОВЕЧЕ

ЖИВКО ЖЕЛЕВ

    Изравнените сили във волейболния шампионат при мъжете го правят интересен, коментира президентът на мъжката Национална волейболна лига, председател на Берое и управител на РУДИН инж. Живко Желев.
    -Водещите 8-9 отбора са дотолкова равностойни, че в битките помежду им всеки може дапобеди всекиго, а домакинският фактор отдавна не е определящ за това кой от отборите на игралното поле ще стигне до успеха. Все още сме извън зоната на плейофите, поради което няма как да определя представянето ни като добро. Привлякохме нов състезател в лицето на Петър Каракашев от Хебър. Убеден съм, че тимът ни има по-голям потенциал, който се надявам да разкрие в близко бъдеще, отбеляза Живко Желев. Той припомни, че спортна зала Иван Вазов, в която старозагорци домакинстват, може да претърпи ремонт с разширяване на капацитета й. Предвижда се още изграждането на съблекални за гостуващия отбор, за длъжностните лица и обновени санитарни възли. Като президент на Националната волейболна лига при мъжете, Живко Желев определи отминаващата година като добра:                        следва

ПОРЕДНА МНОГО УСПЕШНА ГОДИНА ЗА БОРЦИТЕ

Клуб по борба Берое и Николай Стоянов

    По шестобалната система пиша Много добър за представянето на състезателите през календарната година. Аз съм максималист и винаги искам още. Изграждам личности и истински спортисти, а не фалшиви такива, които се разхождат с купи и медали, малко признати у нас, такамо ли по света, коментира президентът на клуба по борба Берое Николай Стоянов. Той припомни, че Даяна Стойчева, Ванеса Стоянова и братята Иван и Радомир Стоянови са донесли за клуба и за страната си престижни класирания на международния тепих.
    -Без да подценявам състезанията от вътрешния календар, съм убеден, че истинският белег за класа е представянето зад граница. Идва лятната олимпиада в Париж. Нея ще я пропуснем, но на следващата, вярвам, че клубът по борба Берое ще има представител. Още повече оптимизъм ми дава фактът, че приключихме 2023-та като отбор на годината на федерацията в свободния стил. В нашия спорт конкуренцията е жестока. Борците от бившите съветски републики заляха целия свят, биват натурализирани и се състезават за други държави. Страни, без традиции в борбата в миналото, вече имат успехи в нея, отбеляза Николай Стоянов. Като член на Управителния съвет на българската федерация по борба, той е категоричен, че професионален спорт се прави с пари:                           следва

РОДЕН ЗА АВТОМОБИЛИЗМА

Автомобилен спортен клуб - Ст. Загора, Динко Иванов

    За състезателя на Автомобилен спортен клуб (АСК)-Ст. Загора Динко Иванов, автомобилизмът не е просто спорт, а начин на живот.

    – Няма как да е иначе, защото съм син на легендарния състезател от близкото минало Данчо Иванов. Баща ми е шампион на България на рали и планинско  през 80-те и 90-те в Клас А6 с Лада. Заедно с  друга легенда Георги Петров са част от някогашния клуб   към бившето държавно предприятие Автототранспорт. Бил е в тандем с други знаменити имена и  навигатори като Кънчо Кънев, Вилхелм Кънчев, Илия Бояджиев и Живко Желев.  Първите ми стъпки в автомобилизма са в картинг спорта през 90-те.  През 2015-та, закупихме единствения ни досега автомобил от Ситроен Спорт Белгия – Ситроен C2R2, подготвен изцяло за рали . С него са и първите ми професионални изяви в автомобилизма, най-напред в планинския шампионат, след това в рали спринт шампионата.   

    За Динко Иванов отминаващата година бе изпълнена с  много титли и победи.                      следва

В БОРБАТА СИ ПОЖЕЛАХА ОЛИМПИЙСКА ИЗЯВА

Николай Стоянов със синовете си Иван и Радомир Стоянови

    За първи път от 40 години насам Стара Загора ще приеме републиканското първенство по борба за мъже, информира президентът на клуба по борба Берое и член на Управителния Съвет на българската федерация по борба Николай Стоянов:

    -Надпреварата е предвидена за 5,6 и 7 януари 2024-та в спортна зала Иван Вазов. Момчета ни са още млади. Въздържам се от оценки за представянето им. Идната година е олимпийска. За старозагорско присъствие на най-авторитетния в света спортен форум е рано да се говори. Надеждата обаче остава. За следващата олимпиада със сигурност градът ни ще бъде представен от борец, каза Николай Стоянов.

    -От бъдещия ни зам.-кмет по спорта не очаквам нищо. Каквото поискам, общината ми го дава. Искам само да ми дадат залата по борба за още десет години.                      следва

БАСКЕТБОЛИСТКИТЕ НЕ СА ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ

Баскетболен Клуб Жени "Берое-Стара Загора”

    Въпреки оттеглянето на генералния спонсор, въпреки подмладяването на състава и въпреки смяната на треньора, женският тим по баскетбол на Берое остава сила. Старозагорки подчиниха основния си конкурент в първенството, тимът на Монтана с размазващото 80:58 в битката помежду им за шампионата. Рано е за сериозни изводи или за гръмки очаквания. Беройки обаче запушиха устите на скептиците и доказаха, че са готови пак да свирят първа цигулка. Тук е моментът да похвалим изпълнителния директор на баскетболните дами Иван Николов, за това, че не хвърли бялата кърпа и запази отбора. Някои ще кажат, че родните шампионати при жените са на много ниско ниво и са по-скоро девически, отколкото женски. Трябва ли тогава да заличим женския баскетболен отбор от картата, както се случи преди години.                следва

БАСКЕТБОЛИСТИТЕ ОТНОВО СА ФАКТОР

Баскетболен Клуб Мъже "Берое-Стара Загора”

    Баскетболният Берое при мъжете е като птицата феникс. Възкръсва от пепелта и е готов за нови подвизи. За поредно първенство старозагорци уж няма да стартират поради безпаричие и напук започват баскетболните битки. При това с американци в редиците си. Те са и с нов наставник от Северна Македония – Никола Василев. Той заменя на поста Бойко Миленков. Не че баскетболният Берое ще цъфне и ще върже през новия сезон. Хубаво е обаче, че го има и ще носи радост на публиката. Сега е моментът старозагорският бизнес да помогне на баскетболния Берое при мъжете. Да спрат веднъж завинаги финансовите му мъки. Баскетболният Берое при мъжете пак е тук и ще пълни Общинска зала Стара Загора. Където е текло, пак ще тече. Трябва и с мъжкия баскетбол да е така.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЛЕГЕНДАТА

ПЕТКО ПЕТКОВ

     Преди време рекордьорът по брой мачове като играч с впечатляващите 341 срещи и шампион с Берое, като треньор Евгени Янчовски, бе удостоен като почетен гражданин на Стара Загора. Редно да се сетим за друг такъв-голмайсторът на Берое за всички времена Петко Петков. Той е първият български футболист, реализирал сериозен трансфер на Запад. Триумфирал е като шампион на Австрия с екипа на Аустрия (Виена). Събирал е на стадиона под Аязмото над 40 000 зрители, които са го носили на ръце след поредния беройски успех. В тази връзка призоваваме старозагорските старейшини да му отдадат заслуженото и да кръстят улица на негово име, на подобаващо място в града.

ЕДНА-ДВЕ ПОБЕДИ МОГАТ ДА ДАДАТ САМОЧУВСТВИЕ НА НАЦИОНАЛИТЕ

ЕВГЕНИ ЯНЧОВСКИ

    –Дали го одобрявам, или не, Илиан Илиев е вече назначен за нов наставник на националния отбор, коментира рекордьорът по брой мачове като играч и шампион с Берое, почетният гражданин на Стара Загора Евгени Янчовски.

    -Илиан Илиев не постигна нищо особено като наставник на Черно море. В държавния тим ще стори същото, което и предшественика му Младен Кръстаич. Ще вика почти същите футболисти, които и сърбинът привличаше. У нас няма материал. Твърде малко български играчи се изявяват в отборите ни. И как да е иначе, когато от школите рядко излиза нещо читаво. Илиан Илиев не може да има никакви проблеми с шефа на БФС Борислав Михайлов. Всеки от тях ще си гледа интереса. Масово обвиняват капитанът на четвъртите в света за кризата в българския футбол. Вината за нея обаче не е негова. Като няма брашно, не може да се омеси хубава питка. Дано Илиан Илиев да подобри представянето на националния отбор и футболистите, които го съставят, да играят с повече желание и хъс. Натрупат ли няколко победи, ще имат и самочувствие, категоричен е Евгени Янчовски.                      следва

 

НАЦИОНАЛНИЯТ СЕЛЕКЦИОНЕР НЕ БИВА ДА ЧЕТЕ ВЕСТНИЦИ

ИВАН ВУТОВ

    Напълно одобрявам назначаването на Илиан Илиев като нов национален селекционер на България по футбол, коментира легендата и бивш състезател и треньор на Берое и Левски Иван Вутов. Специалистът е триумфирал като държавен шампион със сините. Като наставник е направил име и в Африка. Водил е и младежкият национален отбор. Илиан Илиев му е бил възпитаник от съвместния им период на Герена.

-Илиан Илиев е най-подходящият човек за треньор на националния отбор в момента. В клубния си тим Черно море той постигна успехи. Успя да интегрира и редица юноши в представителния тим на моряците. Характерът му обаче е особен. Ще е добре, ако е го е превъзмогнал. Ако сега имам възможност да говоря с него, бих го посъветвал изобщо да не чете вестници. В печата винаги са готови за унищожителна критика и да посочат, че царят е гол. Очаквам проблеми между Илиан Илиев и директора на националните отбори Георги Иванов.                     следва