ОБЯВЛЕНИЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ ЗА ЧАСТИЧНО ИЗМЕНЕНИЕ НА ОБЩ УСТРОЙСТВЕН ПЛАН НА ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА –

ЗЕМЛИЩЕТО НА С. ЗМЕЙОВО

   На основание чл. 127, ал. 1 от Закона за устройство на територията и чл.21, ал.1 от Наредба за условията и реда за извършване на екологична оценка, Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на проект за частично изменение на Общ устройствен план на общ. Стара Загора, одобрен с Решение № 1779 по Протокол № 40 от 30.06.2022 г. на Общински съвет – Стара Загора в частта му за УПИ I 438, УПИ II 438, УПИ III 438, УПИ VII 438, УПИ VIII 438, УПИ IX 438, УПИ X 438, УПИ XI 438, УПИ XII 438 и УПИ XIII 438 в кв. 64 по плана на с. Змейово, УПИ VI 438, УПИ VII 438, УПИ VIII 438, УПИ IX 438, УПИ X 438, УПИ XI 438, УПИ XII 438 и УПИ XIII 438 в кв. 73 по плана на с. Змейово и УПИ I 1081, УПИ II 1082, УПИ III 1083, УПИ IV 1084, УПИ V 1085,  УПИ VI 1086, УПИ VII 1087 и УПИ VIII 1088 в КР 133, землището на с. Змейово, въз основа на  Решение № 2323 по Протокол № 50 от 23.02.2023 г. на Общински съвет – Стара Загора и Доклад за екологична оценка на плана.

   Срещата  на обществено обсъждане ще се проведе на 19.09.2023 г. от 17:00 часа в зала „П.Р. Славейков“ в сградата на Община Стара Загора,  гр. Стара Загора.

   В срока до 26.09.2023 г. от приключване на срещата за обществено обсъждане на 19.09.2023 г., становища и мнения могат да се депозират на място в деловодството на община Стара Загора: всеки работен ден от 08:30 до 17:30ч. в сградата на Община Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” № 107, гр. Стара Загора.

120 години от Илинденско–Преображенското въстание.

Има ли и каква е връзката на Стара Загора с въстанието?

Петър Ангелов, Кръстьо Българията и Никола Жеков

   В края на ХIХ и в началото на ХХ в. Стара Загора се превръща в един от важните центрове на осовободителното движение на македонските и тракийскиге българи.

   Много от тях ще останат неизвестни като имена. Със сигурност обаче същите те са допринесли за величието на тази борба. Безспорно място за реализацията на въстанието, което се счита за най-масовото и най-продължителното българско въстание срещу Османската власт има председателят на Тайната Македоно Одринска Революционна Организация /ТМОРО/ (след 1905 г. Вътрешна Македоно-Одринска Революционна Организация – ВМОРО) Иван Гарванов. Погрешно се преписва на него главната вина, за преживените безмислени кланета в стотици села, както и опожарените селища във въстаналите Македония и Тракия. На състоялия се конгрес през януари 1903 г. в гр. Солун, е взето решение за въстание, като на всеки революционен окръг се дава възможността, да проведе местен конгрес и и на него да се реши по какъв начин да бъдат организирани и проведени въстаническите действия. Също така на ръководителите на окръзите се дава право на изберат дата, на която да започне бунта. Целта е просветена Европа да бъде заливана от нова и нова информация за жестокостите извършени над воюващите за своята свобода. Мисията на това въстание може би най-кратко и най-точно е формулирана от Даме Груев: “По добре ужасен край, отколкото ужаси без край!“                             следва

ВЕРЕЯ С ЯСНИ ЦЕЛИ

ГАЛИН МИХАЙЛОВ

   На 15 юли ФК Верея, чийто собственик е младият бизнесмен Галин Михайлов отбеляза 22 години от основаването си. Тимът има три сезона в родния елит. Поканен е за участие там през 2016-та.   В дебютното си  присъствие във висшия ни футболен ешелон, отборът от кв. Кольо Ганчев завършва на седмо  място в класирането и след плейоф достига до директен мач срещу Левски (София) за участие в квалификационните кръгове на Лига Европа, който обаче губи след изпълнение на дузпи. Драматичният пропуск от бялата точка за старозагорските лъвове, прави Елиаш Да Силва. Тогава старши треньор на синьо-белите е Александър Томаш.  Сезон по-късно, те вече начело с наставника Илиан Илиев, подобряват класирането си, завършвайки шести. Заралии са носители на Купата на Аматьорската лига за през 2013/14. Най-голямата гордост на клуба е красивият му стадион Трейс Арена с капацитет 3500 седящи места, Съоръжението беше изградено буквално от нищото. От едно пасище за животни пълно с дупки и без седалки се появи приличен стадион, достоен да посреща европейски сблъсъци. В школата  на Верея тренират над 200 деца.                        следва

Волейболният бос Живко Желев:

ОЧАКВАМ ВСИЧКО В ДЪРЖАВАТА ДА ТРЪГНЕ НАГОРЕ

Волейбол "Берое"

  Срещу силните играхме силно, а срещу отборите от нашата черга и срещу тези под нивото ни-слабо. Така обобщи представянето на мъжкия ни национален отбор във Волейболната лига на нациите (ВЛН) президентът на Националната волейболна лига-мъже, председател на волейболен клуб Берое и управител на РУДИН Живко Желев.

  -Срещу Полша загубихме с 3:2, но направихме много силен мач. Представянето ни срещу силните състави на Бразилия  и САЩ също беше  подобаващо, въпреки и в двете срещи отстъпихме с по 3:0 гейма. Добра оценка давам и за представянето ни в двубоя срещу Сърбия. Противно на логиката слабите мачове ги направихме  срещу посредствените съперници.  Отдавам го на младостта на състезателите ни и на напрежението с оглед важността на мачовете. Гоненето на задължителен успех ги сковава срещу слабите. Срещу силните момчетата ни са по-освободени, защото нямат какво да губят. Подобен подход ни донесе триумфи над силните отбори на Иран и Словения. Поради пренавитост загубихме обаче срещу слабака Китай, който ще трябва в допълнителен турнир да се бори за мястото си във ВЛН. Ако бяхме се наложили поне в два от мачовете измежду  тези срещу китайците, Куба и Канада щяхме да сме много по-напред в крайното класиране.                            следва

РОК ФЕСТИВАЛ В КРЕПОСТТА “ХОТАЛИЧ” КРАЙ ГРАД СЕВЛИЕВО – 2023

РОК ФЕСТИВАЛ В КРЕПОСТТА “ХОТАЛИЧ” КРАЙ ГРАД СЕВЛИЕВО – 2023

Васил Едрев, кмет на Айтос:

ГОРДИ СМЕ С ВСЯКО КЪТЧЕ В ОБЩИНАТА

Васил Едрев

  – Г-н Едрев, кои са последните проекти на територията на Община Айтос?

   – През тази година изпълняваме проекти по европейски и национални програми и обекти, планирани в капиталова програма – 2023.

  Един от последните проекти, които приключихме е за благоустрояване и реновация на Спортната зала към стадиона в Айтос”, на стойност 468 621 лв . Айтос има две спортни зали, и двете вече са реновирани и предлагат отлични условия за спорт. Тази година успешно приключи и изпълнението на проект „Вътрешно преустройство на кафе-аперитив в Общинския комплекс „Алея на занаятите”, в Посетителски център. Проектът е във връзка с развитието на туризма на територията на общината и е на стойност  233 507 лева.

  Започнахме реконструкцията на уличното осветление в града, с проект за ул. „Братя Миладинови”, „Софроний”, „Щерю Русев”, „Богориди”, „Вардар”, „Райна княгиня”, „Н. Рилски”, „Дядо Стойно”, „Д-р Павлов” гр. Айтос. Продължаваме с ремонтите на уличните и тротоарните настилки на тези и други градски улици.

  Айтос е една от осемте общини в област Бургас, които изпълняват проект за реконструкция и рехабилитация на подземна инфраструктура и водопроводни съоръжения. Проектът е сред най-мащабните в България с финансиране по ОП „Околна среда“. Общият размер на инвестицията е 459 000 000 лева. Част от него е Проект „Реконструкция на ВиК мрежата на град Айтос“, който се изпълнява през това лято, и е на стойност 9 633 845 лв.           следва

СТАРА ЗАГОРА ЩЕ ИМА СВОЯ ЗАЛА НА СЛАВАТА

СТАРА ЗАГОРА ЩЕ ИМА СВОЯ ЗАЛА НА СЛАВАТА

  От името на председателя на  Управителния съвет Николай Стоянов, спортният клуб по борба Берое благодари на кмета Живко Тодоров за извършения цялостен  ремонт на залата по борба, намираща се в сградата на  бившата Ученическа спортна школа (УСШ).

  -Ремонт на залата по борба не беше правен  много дълго време. По тази причина  съоръжението беше в окаяно състояние. Преди близо две години, с любезното съдействие на Живко Тодоров, залата се сдоби с трибуни и със седящи места, позволяващи й да домакинства на републикански първенства. Тя често приема и надпреварите на част от другите бойни спортове, включени в националния и в местния спортен календар. Обособи се прекрасна общинска помощна спортна зала. Новата й визия ще включва  образите   на изтъкнатите   български борци, сред които легендите  Дан Колов и Никола Петров, както и на част от водещите старозагорски майстори на тепиха. Сред тях са:  Никола Илчев, Динко Петров, Станчо Колев и четиримата световни шампиони от града ни: Иван Колев, Никола Динев, Христо Маринов и Явор Янакиев. Ликовете и имената им ще красят залата , за тяхна вечна слава и  за да служат като пример на подрастващите.               следва

Стефан Евтимов:

И ДВЕТЕ СИ ХОБИТА ПРЕВЪРНАХ В ПРОФЕСИИ

Стефан Евтимов - Бялката

  -В професионално отношение аз съм един щастлив човек, защото съм си работил  двете хобита – футболът и барманството, сподели Стефан Евтимов – Бялката. Бивш футболист на Локомотив (Стара Загора) и Сливен от 80-те и 90-те и собственик на популярното не само в нашия град     Selva Coffee House .

  -Прякорът Бялката ми е от футболните години, още от Сливен. С тогавашния ми съотборник  Тинко Добрев сме от село Бяла и оттам се появи Бялката.  Най-голяма заслуга за израстването ми като футболист има големият треньор Иван Танев, с когото съм работил в Сливен и в Локомотив (Стара Загора) и благодарение на когото бях на лагер с юношеския национален отбор по футбол. Със  старозагорските железничари бяхме в челото на класирането в тогавашната Б група. Тя обаче е в пъти по-класна от сегашната елитна дивизия и във всеки тим имаше изявени фигури, оставили следа по родните терени.  Сред тях бяха Даниел Боримиров- подвизавал се в Бдин, Станимир Стоилов и Благой Блангев, играли  в Хасково. В Локото сред съотборниците ми бяха Кънчо Кашеров, Таньо Петров-Чапъра, Стоян Бончев, Тодор Станев и др,  Живеехме с футбола още като деца. Футболът и спортът бяха държавна политика и успехи не липсваха.  Според Стефан Евтимов треньорите в детско-юношеските школи са учители по футбол:                      следва

ЮИДП:

ПРЕВЕНЦИЯТА – НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА ОТ ГОРСКИ ПОЖАРИ!

ЮИДП-Сливен

  „Средногодишно пожарите на територията на Югоизточно държавно предприятие – Сливен засягат над 13 000 дка гора, което е площ сравнима с размерите на 1850 футболни игрища. Затова на прага на активния пожароопасен сезон апелираме за повишено внимание при боравене с огън на открито и напомняме, че паленето в гората е забранено, освен на обозначените за това места.“, призовават от предприятието.

  Във всички териториални поделения на ЮИДП-Сливен са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари, които се осъществяват от горските стопанства успешно и са в процес на провеждане. Противопожарната техника на предприятието е в пълна готовност да реагира при възникване на запалвания.

  Тече и контрол по изпълнението на противопожарните мероприятия и оборудване на поделенията, който се извършва от експерти на централното  управление на ЮИДП, районните служби на ПБЗН и регионалните дирекции по горите. Специално внимание е отделено за подготовката на минерализовани ивици, лесокултурни и бариерни прегради, които ограничават пътя на възникнал пожар от пътна мрежа, а и не само към горите.                      следва

VII ФЕСТИВАЛ НА ЕТНОСИТЕ, БАГРИТЕ И КОТЛЕНСКИЯ КИЛИМ

Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел

  До началото на Седмия фестивал на етносите, багрите и котленския килим в Котел остават броени дни. Парк „Изворите“ вече се подготвя да посрещне своите многохилядни гости, затова открехваме леко „завесата“, за да планирате в аванс посещението си на най-пъстрия празник, организиран от Община Котел.

следва програмата на фестивала

ПОДОБРЯВАТ ПРИРОДНИТЕ МЕСТООБИТАНИЯ В ЮИДП

проект ЮИДП-Сливен
Встъпителна конференция по проект в сградата на ЮИДП-Сливен

  Встъпителна конференция по проект BG16M1OP002-3.035-0005 „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Югоизточно държавно предприятие Сливен“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз“ се проведе на 6 юли, в сградата на ЮИДП Сливен.

  В конференцията взеха участие инж. Димчо Радев – директор на ЮИДП Сливен, инж. Златка Азманова – заместник-директор на ЮИДП Сливен и експерти по проекта от “Магистериум” ООД.

  В своето обръщение инж. Радев подчерта необходимостта от реализирането на този проект, като не пропусна да отбележи огромното му значение за опазването на горските природни местообитания и подпомагането на екосистемите, както и съхраняването на биоразнообразието на територията на предприятието. Директорът акцентира и върху ролята на Оперативна програма „Околна среда 2014–2020 г.“ и Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз за реализирането на този проект. Той заяви, че чрез изпълнението на проекта ще се осигури опазване  на естественото биоразнообразие, ще се повиши адаптацията и устойчивостта на горските екосистеми към промените в климата, както и потенциала им за усвояване на емисии от парникови газове.                      следва

арх. Банко Банов

ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЗИ ПИСТАТА НА ЛЕТИЩЕ СТАРА ЗАГОРА

  -По мои наблюдения като жилищна зона Стара Загора се развива в две посоки- в посока запад, където е кв. Железник и в посока североизток, кв. Самара 3, каза управителят на архитектурно бюро Авангард, арх. Банко Банов.

  -Общият устройствен план на града е добър, но има своите слабости. Крещяща нужда  от общ устройствен план има зоната над кв. Самара 3. Там кипи строителство. То обаче е много хаотично, поради което нуждата от модерна инфраструктура става все по-належаща. Според арх. Банко Банов, цените на жилищата у нас, достигат стойности, познати от 2008-ма-2009-та.

  -Поскъпването на готовите жилища се дължи на поскъпването на строителните материали и на труда. Важна роля за цените на жилищата ще изиграе политиката на банките. България в момента се намира в процес на дефлация, което неминуемо ще се отрази върху имотния пазар.                              следва

ЮИДП-Сливен
Виктор Минчев

КРИТИЧНА НУЖДА ОТ ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА

      Изминалата енергийна криза остави значителен отпечатък върху енергийната политика и структури на България. Възникнаха важни въпроси, свързани с дългосрочната устойчивост на българската енергийна инфраструктура. Пиковите цени принудиха много да потърсят спасение, инсталирайки си локални ВЕИ мощности. А топлоцентралите в Маришкия басейн и НЕК успяха да получат невиждан шанс за финансова стабилизация и конкретно за НЕК – да изчистят голяма част от натрупаните дългове. И сега, когато този кризисен период затихва, се връщаме към старите проблеми на българската енергетика – част, от които произтичаха от въпросите около договорите за изкупуване на енергия от Марица Изток 1 и Марица Изток 3, които изтичат през следващата година. Това води до неизвестност относно бъдещите условия за изкупуване на ток от всички централи в Маришкия басейн, ефекта върху работниците и върху околната среда.

Тези проблеми са сложни и се нуждаят от съществена промяна в подхода ни към управлението на енергийната система.               следва

 

   На 14 юни се навършват 100 години от убийството на реформатора, демократ и радетел на парламентаризма у нас Александър Стамболийски.

   Бившите земеделски лидери в България призовават своите съратници да запалят свещ в памет на един от най-големите държавници в историята ни.

Александър Стоименов Стамболийски

1 март 1879 – 14 юни 1923

Александър Стамболийски